Relak Minda Dirantau Seberang

Politik Malaysia kini menjadi suatu politik yang amat gila.Penuh keserabutan, berkecelamok.Tiada parti yang tiada bermasaalah,tiada bercakaran.

Adakala elok kita relakkan minda dengan melarikan diri jauh dari manusia manusia gila ini.Carilah sesuatu yang nyaman.Berjalanlah,berjalan menambahkan pengalaman.Meluaskan pandangan dan pemikiran. http://jom lawat tempat orang
Paparan perjalanan lokasi lokasi yang bolih menenangkan fikiran

Catatan Konpirasi

Ucapan Sultan Azlan Shah Tahun 1980 “Walau seberapa banyak sekalipun askar, polis atau pengawal istana digaji untuk melindungi dan menjaga tahta, namun tiada satu pun akan dapat mengatasi kehendak dan aspirasi rakyat jelata. Walau seberapa banyak peluru bedil atau peluru meriam sekalipun digunakan, namun tidak satu pun dapat menyekat kemarahan aspirasi rakyat. Jika kehendak rakyat jelata dimakbulkan Allah, maka (berlakulah) perpindahan takhta dari istana ke muzium seni dan budaya” – Sultan Azlan Shah ketika dianugerahkan Doktor Kehormat Undang-undang, di Majlis Konvokesyen, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang pada 29 Jun 1980Beruk Baca Utusan

Beruk Baca Utusan

Khamis, 2 Disember 2010

KUASA RAJA RAJA

Raja kepada pepecahan Melayu sekarang ialah Tun Dr Mahadhir.Itu adalah pendapat aku.
Tetapi dikala banyak orang politik (yang hipokrit)ingin mengembalikan kuasa kuasa yang sedikit sebanyak telah dihapuskan olih Tun M melalui pindaan pada 1993 ,aku pula melihat tindakan yang dilakukan olih Tun M itu adalah tepat.Apa yang dilakukan olih Tun M itu adalah betul.
Namun hakikatnya samada dipinda atau tidak,selagi sistem Raja Berpelembagaan ini tidak mengikut acuan yang sebenar ,ia tidak memberi sebarang keuntungan pada rakyat bawahan.
Kata seorang kawan,selagi ada raja bolih bermain golf dengan si Ah Chong berperut buncit,mengunjungi kelab kelab persendirian sambil meneguk air syaitan,terkulai diriba betina betina import dan local atau artis realiti tv,merebut kontrak yang sewajarnya menjadi hak rakyat,panjat gunong bermain judi,keluar negara dengan alasan bercuti sewaktu umat Islam sedang berpusa Ramadhan,tindakan Tun M dulu bukan sahaja satu yang terbaik,malah adalah lebih baik jika Tun M membuat lebih daripada itu.
jab sp

KUASA RAJA : PEKARA 66 DI CADANG DIPINDA SEMULA - melayau

SHAH ALAM 29 Nov. - Kuasa untuk meluluskan sesuatu rang undang-undang oleh raja-raja dalam Perkara 66 Perlembagaan Persekutuan yang sebelum ini telah dipinda perlu dikembalikan semula bagi memastikan sistem pemerintahan beraja di negara ini dapat dikekalkan.

Prof. Madya Dr. Mohammad Agus Yusoff berkata, ini kerana perkara tersebut yang dipinda pada 1983 merupakan satu sistem yang telah dipersetujui dalam kontrak sosial dan perlu dikekalkan sebagai kelangsungan survival Melayu sebagai penduduk asal.

Beliau berkata, ia juga merupakan identiti dan lambang bangsa Melayu.

"Jika kuasa itu dikembalikan ia dapat mengimbangi peranan penggubal undang-undang.
"Dengan kembalinya kuasa itu, raja-raja boleh semak dan imbang di situ," katanya .

Bagaimanapun kata Mohammad Agus, bukan mudah untuk mengembalikan perkara itu kepada yang asal (pinda semula Perkara 66) kerana ia memerlukan undi majoriti dua per tiga Ahli Dewan Rakyat untuk kelulusan.

"Jadi saya rasa hanya raja-raja yang boleh meminta supaya kuasa itu dikembalikan kepada mereka dan saya yakin kalau raja yang minta pasti orang Melayu akan sokong," kata beliau.

nota:
apa dia perkara 66 dalam perlembagaan persekutuan?
pekara 66 ialah kuasa raja raja melayu
perkara 66 ini telah dipinda diperlembagaan psersekutuan pada tahun 1983

siapa punya kerja?

adalah pekara 66 ini dipinda oleh lim guan eng?
adakah pekara 66 ini di pinda oleh cik gu bard?
adakah pekara 66 ini dipinda oleh karpal singh ?

kenapa sejarah pekara 66 ini cuba ditutup
kenapa tidak diberi tahu siapa [unya angkara
apakah takut dengan ee kitu?
apakah takut dengan pm ee?

kenapa gerombolan tidak bising hal ini dulu?
kenapa ketuanan melayu tidak heboh?

untuk anak anak muda yang tidak tahu
apa dia pekara 66 – sila tanya lebai google
jangan malas – jangan jadi gerombolan melayu kah kah kah

Tiada ulasan: