Relak Minda Dirantau Seberang

Politik Malaysia kini menjadi suatu politik yang amat gila.Penuh keserabutan, berkecelamok.Tiada parti yang tiada bermasaalah,tiada bercakaran.

Adakala elok kita relakkan minda dengan melarikan diri jauh dari manusia manusia gila ini.Carilah sesuatu yang nyaman.Berjalanlah,berjalan menambahkan pengalaman.Meluaskan pandangan dan pemikiran. http://jom lawat tempat orang
Paparan perjalanan lokasi lokasi yang bolih menenangkan fikiran

Catatan Konpirasi

Ucapan Sultan Azlan Shah Tahun 1980 “Walau seberapa banyak sekalipun askar, polis atau pengawal istana digaji untuk melindungi dan menjaga tahta, namun tiada satu pun akan dapat mengatasi kehendak dan aspirasi rakyat jelata. Walau seberapa banyak peluru bedil atau peluru meriam sekalipun digunakan, namun tidak satu pun dapat menyekat kemarahan aspirasi rakyat. Jika kehendak rakyat jelata dimakbulkan Allah, maka (berlakulah) perpindahan takhta dari istana ke muzium seni dan budaya” – Sultan Azlan Shah ketika dianugerahkan Doktor Kehormat Undang-undang, di Majlis Konvokesyen, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang pada 29 Jun 1980Beruk Baca Utusan

Beruk Baca Utusan

Selasa, 27 April 2010

SALUT PADA PEJUANG – SEJARAN HULU SELANGOR

SALUT PADA PEJUANG – SEJARAN HULU SELANGOR

Kempen politik sedang berjalan rancak di Hulu Selangor. Petang itu suhu alam di Kuala Kubu Baru agak panas lalu aku mencelah ke lereng bukit menuju ke arah Bukit Frazer. Wilayah yang sejarahnya dimiliki oleh budaya kiri.

Sesiapa yang ada yang membaca buku sejarah pasti akan bertemu dengan ‘babak’ selekoh Bukit Frazer - Henry Gurney, Ulu Yam dan Batang Kali.

Batang Kali, sejarahnya samalah seperti My Lai Massacre di Vietnam – dimana orang-orang kampong telah disusun berbaris kemudian di tembak mati seorang demi seorang kerana menyokong perjuangan anti kolonial.

Warga di sekitar kawasan lereng pergunungan ini kebanyakan menyokong perjuangan kiri – Kelumpang, KKB, Behrang, Slim River – semuanya memiliki sejarah kiri yang merah. Hanya kolonial British meletakan kawasan ini sebagai kawasan hitam – hitam untuk penjajah – merah untuk rakyat.

Manakala, disalah satu selekoh di jalan Bukit Frazer ialah tempat terkuburnya Henry Gurney. Henry Gurney ini adalah orang jahat. Di Palestine, susuk ini menjadi setiausaha kerajaan kolonial British Mandate ( 1946-1948 ). Orang jahat ini juga pernah bertugas di Afrika sebelum menjadi wakil kolonial British di Tanah Melayu.

Di lereng Bukit Frazer orang jahat ini telah di tembak mati oleh Gerila Pembebasan Rakyat Malaya dibawah pimpian Parti Komunis Malaya. Justeru setiap kali aku melintasi lereng Bukit Frazer aku akan bersurah kepada sesiapa sahaja yang duduk disebelah aku tentang babak bersejarah yang amat membanggakan ini.

Pada tahun 1971 bila aku mula berkenalan dan jatuh cinta dengan perjuangan rakyat Palestin aku terbaca bagaimana gembiranya rakyat Palestin apabila mendapat tahu yang Sir Henry Gurney telah ditembak mati. Ertinya ada pertalian darah yang amat intim antara Palestine dan Tanah Melayu.

Bukit Frazer di kaki banjaran Titiwangasa sebelah barat - pergununagn ini bersambung ke Pahang – ke Temerloh dan Lubuk Kawah. Lubuk Kawah adalah wilayah kelahiran Regimen Ke 10 Tentera Pembebasan Rakyat Malaya. Gunung ganang ini tidak dapat memisahkan setiakawan dan solidariti kaum tani progresif Melayu di Temerloh dengan kaum kiri buruh China di Batang Kali. Justeru bila aku datang ke KKB – aku hanya mengulangi pejalanan sejarah kiri yang gilang gemilang itu.

Setiakawan bangsa-bangsa amat ketara di wilayah ini. Solidariti ini berjalan dari awal lagi – dibakar – dicair dan di pahat di zaman menentang kolonial. Hulu Selangor adalah wilayah Ahmad Boestaman, wilayah Pak Sako. Di awal permulaam Perang Kolonial 20 Jun 1948 – ratusan Melayu Kiri di tahan di wilayah ini. Baca kembali sejarah – maka kita aka berbangga dengan warga Hulu Selangor.

Tyahun 2010 sejarah berulang lagi. Kali aku di Kuala Kubu Baru untuk menerangkan kepada warga Hulu Selangor bahawa ejen ejen Zionis Isreal telah mula meresap sekali lagi ke tanah air kita. Kalau dulu ejen zionis menyerap masuk melalui susuk Henry Gurney – kali ini ianya meresap dan merayap masuk diatas jemputan United Malays National Organisation.

Zionis Isreal sekarang telah memasang jerangkap yang bertahan lama bukan sahaja dalam pentabiran kerajaan malah ianya meresap hingga ke struktur pertahanan dalaman negara kita.

Justeru sesiapa yang hadir dan bekerja di PRK Hulu Selangor minggu lalu sebenarnya kita sedang meneruskan tradsisi melawan penjajah. Kalau dulu PKM membunuh dan membasmi Henry Gurney yang menjajah Palestin - kali ini kita berjuang untuk membasmi – APCO-UMNO – zionis international dan zionis tempatan.

Petang itu aku ingin ke Pertak untuk merendamkan badan dicelah celah limpahan sejuk air gunung yang kini menjadi tadahan empangan besar. Meninggalkan pekan KKB – aku memasuk wilayah hutan yang redup. Kemudian di kaki bukit kereta kami ditahan oleh satu pasokan polis yang lengkap bersenjata. Ini mengingatkan aku kepada apa yang terjadi di Isreal di mana saban hari warga Gaza akan dihantui oleh pelbagai bentuk ‘road block ’.

Road Block ini adalah senjata yang telah digunakan oleh British untuk memagar anak-anak negeri di tanah tanah jajahan dari bebas bergerak. Di zaman perang Kolonial Anti-British di Tanah Melayu dahulu bukan sahaja road block diwujudkan malah pekan pekan kecil dan kampong kampong baru juga dipagar dengan kawat berduri.

Jentera kolonial British sesudah perang dunia kedua telah menggunakan pelbagai teknik untuk menundukkan rakyat Palestine agar menerima kewujudan Zionist Isreal untuk menduduki tanah Palestin pada tahun 1948. Penjajah British telah mengumpulkan pengalaman menjajah Arab di Palestine kemudian membawa teknik menjajah ini ke Tanah Melayu.

Dalam tahun 1948 yang sama , kolonial British telah melancarkan Perang Kolonial di Tanah Melayu. Lihat bagaimana pegawai kolonial British yang telah pernah bertugas di Palestine telah membawa pengalaman mereka menindas warga Arab untuk menindas orang Melayu. Kerana itu apabila Henry Gurney di bunuh di Bukit Frazer, warga Palestine bersyukur gembira.

Sejarah berulang sekali lagi. Hari ini APCO adalah badan zionist yang diupah untuk menasehatkan pentabiran regime Najib Rosmah. Tidak dapat tidak APCO ini memiliki strateji bejangka lama. Waspada ! Gerakan Zionist antarabangsa adalah anai-anai - licik dan tersusun.

Kereta yang aku tumpangi – satelah dipereksa – dibenarkan begerak. Kami terus meluncur mendaki jalan berliku-liku ke arah pegunungan Bukit Frazer.

( bersambung esok )

MENGHALA KE SUNGAI PERTAK ( Bahagian 2)

Kereta tua kami merenget mendaki bukit. Jalan aspal di lereng gunung kosong – tepinya belukar, pohonan subur, rendang indah dan hijau. Hutan dara di gunung ganang - jauh - kelihatan biru mententeramkan jiwa yang resah. Petang itu cukup lunak.

Aku ingat-ingat lupa wilayah ini. Kali akhir aku melinatsi wilayah ini pada tahun 1972 – ketika aku bersama satu kumpulan anak anak mahasiswa Universiti Malaya dijemput bercuti dan berbincang dengan Tun Sambanthan. Tepat - nama Jalan Tun Sambanthan di Brickfield itu adalah nama jalan untuk mengingati susuk ini.

Ketika itu, Sambanthan seorang vegeterian yang suka memakai dhoti , sedang menjadi kepala MIC dan bekerja sebagai Menteri Perpaduan. Kami aktivis dan pembuat pandangan di Universiti Malaya telah dijemput untuk mengeluarkan pandangan. Mencari dan menguji cara terbaik untuk melahirkan perpaduan dikalangan pelajar. Hampir dua minggu kami di Bukit Frazer berbincang dan berlabon ( lebih tepat bersantai ) untuk memberi pendapat kepada Pak Menteri. Kementerian Perpaduan ini diwujudkan sesudah Perikatan kalah besar pada tahun 1969. Sekarang kementerian ini telah dimansuhkan.

Aku ingat lagi petang itu : aku menumpang kereta pegawai dari Kementerian Perpaduan untuk ke Bukit Frazer. Bersama dalam kereta ialah Hamzah Zainuddin dari PMIUM. Pegawai kementerian ini telah menunjukkan selekoh di mana Henry Gurney telah dibedil. Pegawai ini bagitu yakin tentang selekoh ini. Aku yang baru memasuki 21 tahun terpaksa akur dan menerima pegawai Tun Sambantahn ini sebagai perawi membawa hadis saheh.

Aku teringat kembali si Hamzah Zainudin : apabila mendengar surah tentang Sir Henry Gurney dia kurang sedar bahawa yang dibunuh mati ialah musuh rakyat Tanah Melayu. Tapi aku ingat lagi , si Hamzah ini agak kagum dengan taktik gerila Pembebasan Rakyat Malaya yang dapat membasmi wakil ratu Elizebeth di Tanah Melayu.

Tiba-tiba dihadapan aku ternampak Tembok Besar China – melintang luas. Rupa-rupanya ini sebahagian dari tembok empangan. Disebelah kiri gaung dan lembah yang dahulunya perkampongan Orang Asal kini telah ditenggelami air. Muncul tasek yang maha luas diatara celah kangkang banjaran ini. Ini tasik buatan manusia.

Aku amat sedar yang tasik disebelah kiri aku ini memiliki sejarah. Tasek ini adalah medan perjuangan anak anak muda pada satu ketika dahulu. Perjuangan SOS – Save Our Sungai – menentang pembinaan empangan ini. SOS - satu gerakan anak-anak muda dari kota yang memiliki kesedaran alam sekitar telah bangun menentang pembuatan empangan air ini.

Anak-anak muda ini bukan orang jahat tetapi mereka tidak memiliki analisa kelas dalam perjuangan mereka. Akhirnya mereka gagal seperti banyak perjuangan yang tidak memiliki pemahaman tengan modal, kapital dan kelas. Perhatikan pula - nama gerakan mereka - SOS – nama ini langsung tidak ada pertalian budaya dengan warga yang ingin dibantu. Bayangkan warga yang ingin diselamatkan ialah Orang Asal yang mi no spik inglis.

Akhirnya tanah wakaf , tanah buah buahan dan tanah kuburan Orang Asal ini tenggelam. Yang tinggal untuk aku lihat di petang itu hanyalah kocakan air yang indah. Dibawah ketenangan tasik ini adalah satu sejarah perjuangan yang bergelora.

Kadang-kadang Ngo di Malaysia ini suka buat lawak seram. Justeru, satu kesilapan yang selalu mereka lakukan – mereka menggunakan bahasa Inggeris. Mereka lupa 60 peratus dari warga yang ingin mereka sedarkan berucap dan menggunakan Bahasa Melayu. Kerana itu aku selalu ‘ketawakan’ ngo-ngo ini. Mereka tidak memiliki pertalian budaya dengan warga yang ingin mereka sedarkan.

Akhirnya aku sampai ke tempat yang dituju. Dari jauh aku ternampak deretan rumah banglow di atas bukit yang tersususun indah. Sekali pandang seperti projek cepat kaya Vincent Tan - membuat chalet di atas gunung. Aku silap. Ini adalah kampong perumaham Orang Asal – Kampong Pertak. Ini adalah rumah rumah baru. Aku difahamkan ini adalah rumah ganti rugi terhadap tanah tanah mereka yang hilang untuk selama-lamanya. Dari rumah kayu dan buluh – kini mereka menjadi moden – duduk dalam banglow.

Aku ngelencong memasuki kawasan perumahan ini. Kelihatan kereta kereta mewah tersadai dilereng bukit. Bendera gambar dacing bertaburan disana sini. Di bawah bukit ada satu dewan yang penuh dengan orang. Aku ternampak banyak lelaki berperut gendut , boroi dan memakai pakaian orang kota sambil mengibar bendera dacing. Orang Asal kelihatan berserabai , berseluar katuk dan ada yang tidak memakai baju. Nah! Dari pemerhatian aku satu ceramah sedang berjalan untuk meyakinkan Orang Asal kenapa mereka wajib mengundi dacing kerana muka calon langsung tidak ditunjukkan.

Kereta kami melintasi dewan dan kami terus masuk ke kawasan kampong. Lalu kami meletakan kereta di hadapan sebuah rumah yang ada terkibar bendera Pas, Dap dan PKR. Kami memilih hadapan rumah ini kerana merasakan tuan rumah ini orang baik – kereta kami pasti akan selamat. Kemudian kami menapak ke bawah bukit menuju ke sungai. Belum pun sampai ke tebing sungai telah aku dengari deraman air.

Aku ingin menyejukkan badan dengan air dari gunung. Jadi aku datang ke sungai berbatu batu ini untuk merasakan sejuk yang mengecutkan bandan. Aku ingat lagi ketika aku di London , satu malam aku terdengar dari radio ceramah seorang doktor yang mengatakan bahawa adalah amat baik untuk dijadikan amalan : jika kita semua mandi air sejuk dan menenggelamkan badan kita satu atau dua minit dalam tab mandi yang dipenuhi air sejuk.

Aku terus terpengaruh. Esoknya paginya aku mencuba. Kali pertama ianya betul satu perjuangan. Aku memasukkan kaki perlahan lahan ke dalam tab dan mencelupkan badan aku secepat mungkin ke dalam air sejuk. Dan bingkas keluar dari tab. Aduh ! Air kota London cukup sejuk sehinggakan telor aku hilang entah kemana. Setelah berminggu aku mengamalkan maka aku mula berjaya merendamkan badan seminit dua di dalam tab mandi. Amalan ini cukup baik untuk kesehatan – warga Nordic, Russia dan Tiongkok – di musim sejuk mengamalkannya dengan berenang dalam cairan air salju.

Bila aku mencecahkan kaki aku ke dalam air Sungai Pertak – rasanya memang sejuk – sesejuk air digunung. Tetapi aku yang telah biasa mandi ayer yang lebih sejuk merasakan air di lereng gunung ini biasa sahaja. Telor aku tidak hilang pada petang itu.

Ketika terlentang merendam badan dalam air aku ternampak dua orang anak muda Orang Asal. Mereka bermoto ke tepi sungai – kemudian mereka mandi tidak jauh dari lubuk aku sedang berendam. Kemudian mereka mandi tergesa-gesa dan terus beredar. Mungkin aku telah datang menggangu ketenangan wilayah mereka. Selalunya – kita lah – orang luar yang menghuru harakan kehidupan Orang Asal.

Kita datang ke kampong mereka dengan teori halal haram kita. Kita datang dengan konsep syurga dan neraka. Kita bawa dan tekanan nilai budaya kita kepada mereka. Dan dengan angkuh kita chap mereka sebagai ‘orang lain’. Dan kita merasa selamat bila berhadapan dengan ‘orang lain’ ini kerana kita merasa nilai yang kita pengang lebih molek dari nilai hidup mereka yang chumpang champing.

Aku amat sedar Orang Asal di Hulu Selangor telah menjadi bagitu stratejik. Undi mereka adalah dilihat sebagai undi penentu. Aku di beritahu ada seribu lebih Orang Asal yang layak mengundi di Hulu Selangor. Kemana arah undi Orang Asal Hulu Selangor akan menentukan siapa yang akan menjadi ahli Parlimen.

Walau pun di tempat aku berendam tidak ada air terjun tapi deraman ait cukup kuat. Air deras yang melanggar batu batu ini melahirkan bunyi menderam yang tidak putus-putus. Berapa juta tahun agaknya sungai ini telah mengalir tanpa ganguan empangan dan tembok. Berapa ribu tahun agaknya Orang Asal ini telah merayau di Hulu Selangor sebelum mereka bertemu dengan Harimau, Anjing dan Sauh. TT

Tiada ulasan: