Relak Minda Dirantau Seberang

Politik Malaysia kini menjadi suatu politik yang amat gila.Penuh keserabutan, berkecelamok.Tiada parti yang tiada bermasaalah,tiada bercakaran.

Adakala elok kita relakkan minda dengan melarikan diri jauh dari manusia manusia gila ini.Carilah sesuatu yang nyaman.Berjalanlah,berjalan menambahkan pengalaman.Meluaskan pandangan dan pemikiran. http://jom lawat tempat orang
Paparan perjalanan lokasi lokasi yang bolih menenangkan fikiran

Catatan Konpirasi

Ucapan Sultan Azlan Shah Tahun 1980 “Walau seberapa banyak sekalipun askar, polis atau pengawal istana digaji untuk melindungi dan menjaga tahta, namun tiada satu pun akan dapat mengatasi kehendak dan aspirasi rakyat jelata. Walau seberapa banyak peluru bedil atau peluru meriam sekalipun digunakan, namun tidak satu pun dapat menyekat kemarahan aspirasi rakyat. Jika kehendak rakyat jelata dimakbulkan Allah, maka (berlakulah) perpindahan takhta dari istana ke muzium seni dan budaya” – Sultan Azlan Shah ketika dianugerahkan Doktor Kehormat Undang-undang, di Majlis Konvokesyen, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang pada 29 Jun 1980Beruk Baca Utusan

Beruk Baca Utusan

Khamis, 4 Mac 2010

Proses penyucian yang dialu-alukan

Apa yang sedang dilalui oleh PKR sekarang juga pernah dilalui oleh PAS dan DAP tetapi sejarah telah membuktikan bahawa kedua-dua parti itu sebaliknya menjadi lebih kuat hingga ke hari ini, kata Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali.

Oleh itu, beliau menyifatkan peristiwa beberapa ahli parlimen PKR bertindak keluar parti sebagai satu "proses penyucian yang dialu-alukan".

Sehingga ini, tiga ahli parlimen PKR telah keluar parti dan menjadi calon bebas. Mereka ialah Mohsin Fadzli Samsuri (Bagan Serai), Datuk Zahrain Mohd Hashim (Bayan Baru) dan Tan Tee Beng (Nibong Tebal).


"Kami percaya apabila sudah tidak ada daki, kulit menjadi lebih bersih dan badan lebih sihat," katanya.

Menurutnya, sejarah menunjukkan PAS dan DAP mengalami cabaran lebih buruk pada peringkat permulaan mereka.

"Beberapa pimpinan utama mereka keluar parti. Dari DAP Goh Hock Guan (setiausaha agung), Richard Ho (pemimpin kanan), Lee Lam Thye dan lain-lain, keluar parti.

"Ada pihak menganggap DAP akan lingkup. Sebaliknya ia menjadi lebih kuat sehingga kini," katanya dalam satu kenyataan.

Dari PAS pula, katanya, (Datuk) Asri Muda (presiden), Osman Abdullah (setiausaha agung), (Datuk) Nakhaie Ahmad (naib presiden) dan ramai lagi meninggalkan parti.

"Para pemimpin Umno menyangka dan mengharapkan PAS akan gulung tikar. Tetapi apa berlaku? PAS menjadi lebih teguh seperti yang terbukti sekarang.

"Kita jangan lupa Umno juga melihat ramai pemimpin, termasuk tiga presidennya – (Datuk) Onn Jaafar, Tunku A Rahman dan Tun Hussein Onn - keluar parti dan tidak masuk semula sehingga meninggal dunia.

"Tidak seperti (Tun) Mahathir Mohamad, yang bercerai sekejap dan kemudian rujuk kembali. Berbeza dengan PAS dan DAP, Umno lebih parah keadaannya kini," tegas Syed Husin.

Menurutnya lagi, ahli parlimen yang 'melompat katak' dari PKR akhir-akhir ini - sepertimana ADUN-ADUN sebelumnya - menghadapi masalah pribadi serta kewangan dan ada yang mula disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Selain itu, dakwa beliau, mereka juga tidak menjaga kawasan, tidak pernah menyuarakan rintihan, apatah lagi membela hak rakyat.

Mereka, dakwanya lagi, tidak menunjukkan prestasi yang baik dalam parlimen – tidak pernah atau jarang sekali bercakap atau berbahas.

Sehubungan, beliau mendakwa pimpinan Umno meraih peluang itu untuk memikat mereka.

Tiada ulasan: