Relak Minda Dirantau Seberang

Politik Malaysia kini menjadi suatu politik yang amat gila.Penuh keserabutan, berkecelamok.Tiada parti yang tiada bermasaalah,tiada bercakaran.

Adakala elok kita relakkan minda dengan melarikan diri jauh dari manusia manusia gila ini.Carilah sesuatu yang nyaman.Berjalanlah,berjalan menambahkan pengalaman.Meluaskan pandangan dan pemikiran. http://jom lawat tempat orang
Paparan perjalanan lokasi lokasi yang bolih menenangkan fikiran

Catatan Konpirasi

Ucapan Sultan Azlan Shah Tahun 1980 “Walau seberapa banyak sekalipun askar, polis atau pengawal istana digaji untuk melindungi dan menjaga tahta, namun tiada satu pun akan dapat mengatasi kehendak dan aspirasi rakyat jelata. Walau seberapa banyak peluru bedil atau peluru meriam sekalipun digunakan, namun tidak satu pun dapat menyekat kemarahan aspirasi rakyat. Jika kehendak rakyat jelata dimakbulkan Allah, maka (berlakulah) perpindahan takhta dari istana ke muzium seni dan budaya” – Sultan Azlan Shah ketika dianugerahkan Doktor Kehormat Undang-undang, di Majlis Konvokesyen, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang pada 29 Jun 1980Beruk Baca Utusan

Beruk Baca Utusan

Khamis, 14 Januari 2010

Kebenaran Terbungkar-Bahagian 4

Sumber: Malaysian Today
Penulis: Raja Petra Kamarudin
Terjemah Oleh: Semangat Reformasi '98
Tajuk: Hari 3 - 26 MAC 2003 (Bahagian 2) (DAY 3 – 26 MARCH 2003 (Part 2))

Berdasarkan keterangan ini, maka jelaslah bahawa bukan hanya Cawangan Khas yang mendatangi Anwar, dan bukan Anwar yang memanggil mereka (dan kerana itu, "menyalahgunakan kuasa"), tetapi mereka juga tahu bahawa dalang di sebalik dakwaan itu adalah Ummi, bahkan ia adalah dakwaan palsu.....

THE CORRIDORS OF POWER

Raja Petra Kamarudin

Siasatan Cawangan Khas membuktikan bahawa Anwar tidak bersalah

Sebelum ini, Mahkamah Rayuan Kuala Lumpur diberitahu bahawa Pengarah Cawangan Khas ketika itu, Said Awang telah mendatangi Ketua Setiausaha Sulit Anwar, Azmin Ali, dengan tujuan untuk menemui Anwar.

Dalam pertemuan dengan Azmin, Said Awang meminta bantuan Azmin untuk memujuk adiknya, Ummi Hafilda untuk menarik balik dakwaan liwat terhadap Anwar.

Berdasarkan keterangan ini, maka jelaslah bahawa bukan hanya Cawangan Khas yang mendatangi Anwar, dan bukan Anwar yang memanggil mereka (dan kerana itu "menyalahgunakan kuasa"), tetapi mereka juga tahu bahawa dalang di sebalik dakwaan itu adalah Ummi, bahkan ia adalah dakwaan palsu.

Pada hari ketiga perbicaraan rayuan Anwar di Mahkamah Rayuan Kuala Lumpur, Fernando memberitahu mahkamah bahawa Said Awang memberikan keterangan bahawa dia menulis surat kepada Perdana Menteri pada 5 Ogos 1997. Dalam surat itu, dia mengesahkan bahawa Anwar bukan hanya tidak bersalah atas tuduhan liwat, malah terdapat konspirasi peringkat tertinggi untuk menjatuhkannya.

"Said Awang mengesahkan bahawa Tun Daim dan Rahim Thambi Chik turut serta dalam konspirasi itu," kata Fernando.

"Dia juga mengesahkan bahawa Dato’ Seri Anwar tidak bersalah dan adalah mangsa konspirasi."

"Said memberitahu PM bahawa berdasarkan risikan mereka, dakwaan-dakwaan itu tiada asasnya. Dalam kata lain, dakwaan-dakwaan ini tidak berasas."

"Surat Said itu juga menjelaskan tentang konspirasi yang direncanakan oleh pihak tertentu dengan agenda mereka sendiri bagi memperalatkan Ummi dan Azizan untuk memburuk-burukkan Dato’ Seri Anwar."

"Selepas siasatan yang menyeluruh dilakukan, mereka menyerahkan laporan mereka kepada PM."

Keterangan ini menunjukkan bahawa konspirasi bagi menjatuhkan Dato’ Seri Anwar sudah wujud sejak 1997 lagi. Malah Perdana Menteri sendiri mempertahankan Anwar dengan mengatakan bahawa tuduhan itu adalah tuduhan palsu dan diada-adakan oleh pihak tertentu yang tidak mahu Anwar menjadi PM. Bahkan Ketua Polis pada masa itu juga bersetuju dengan pandangan ini dan meluahkannya.

"PM mengeluarkan kenyataan yang lebih tegas, iaitu bahawa mereka yang mempercayai khabar angin ini sudah semestinya bodoh dan harus ditembak," kata Fernando.

"Para pengkomplot mahu menghalang Anwar dari menjadi Perdana Menteri kerana dalam usahanya untuk membersihkan kerajaan, dia (Anwar) memperkenalkan pindaan drastik ke atas Akta Pencegahan Rasuah."

"Jika pindaan itu diluluskan, semua pengkomplot berkenaan akan kehilangan sesuatu, dan mereka berasa bimbang."

"(Misalnya) dalam satu transaksi sahaja, Tun Daim mengaut RM600 juta (secara haram)."

"Rahim Thambi Chik memiliki RM39 juta dalam satu akaun bank. Itu pun yang kita tahu. Dengan gaji Ketua Menteri, bagaimanakah dia mempu mengumpulkan sebegitu banyak wang?"

"Rafidah Aziz menghadapi empat pertuduhan rasuah. Peguam Negara, Abdul Gani Patail, telah menandatangani kertas pertuduhan yang mengesyorkan pendakwaan (terhadap Rafidah)."

Namun begitu, hakim perbicaraan menolak untuk membenarkan semua ini ditimbulkan semasa perbicaraan.

"Hakim berkali-kali memberikan manfaat keraguan kepada Pendakwaan, sedangkan ia seharusnya diberikan kepada Pembelaan," keluh Fernando.

"Hakim mengabaikan prinsip-prinsip asas undang-undang. Dia sebenarnya bersalah atas salah laku kehakiman.

"Dia akan menyekat semua keterangan yang menyebelahi Dato’ Seri Anwar."

"Ini berlaku bagi semua saksi, tanpa kekecualian."

"Sama ada mahkamah yakin bahawa tertuduh bersalah ataupun tidak, keputusan harus dibuat berdasarkan bukti-bukti yang dikemukakan dan bukan lain-lain perkara.”

"Hakikat sama ada hakim bersetuju bahawa sesuatu jenayah telah ataupun tidak pernah dilakukan adalah tidak relevan. Keputusan harus didasarkan hanya pada bukti."

Walau bagaimanapun, dalam kes Anwar, Hakim secara konsisten dan terang-terangan menyekat semua bukti yang menguntungkan (tertuduh) dan menghalang saksi dari dipanggil. Bahkan ketika saksi memberikan keterangan dan keterangannya seakan menyebelahi Anwar, dia akan menyuruh saksi berhenti memberikan keterangan, tanpa membenarkannya untuk menyudahkan keterangannya.

Artikel Asal: malaysia-today.net

Tiada ulasan: