Relak Minda Dirantau Seberang

Politik Malaysia kini menjadi suatu politik yang amat gila.Penuh keserabutan, berkecelamok.Tiada parti yang tiada bermasaalah,tiada bercakaran.

Adakala elok kita relakkan minda dengan melarikan diri jauh dari manusia manusia gila ini.Carilah sesuatu yang nyaman.Berjalanlah,berjalan menambahkan pengalaman.Meluaskan pandangan dan pemikiran. http://jom lawat tempat orang
Paparan perjalanan lokasi lokasi yang bolih menenangkan fikiran

Catatan Konpirasi

Ucapan Sultan Azlan Shah Tahun 1980 “Walau seberapa banyak sekalipun askar, polis atau pengawal istana digaji untuk melindungi dan menjaga tahta, namun tiada satu pun akan dapat mengatasi kehendak dan aspirasi rakyat jelata. Walau seberapa banyak peluru bedil atau peluru meriam sekalipun digunakan, namun tidak satu pun dapat menyekat kemarahan aspirasi rakyat. Jika kehendak rakyat jelata dimakbulkan Allah, maka (berlakulah) perpindahan takhta dari istana ke muzium seni dan budaya” – Sultan Azlan Shah ketika dianugerahkan Doktor Kehormat Undang-undang, di Majlis Konvokesyen, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang pada 29 Jun 1980Beruk Baca Utusan

Beruk Baca Utusan

Khamis, 14 Januari 2010

Kebenaran Terbungkar-Bahagian 3

Sumber: Malaysian Today
Penulis: Raja Petra Kamarudin
Terjemah Oleh: Semangat Reformasi '98
Tajuk: Pusingan 2: Pendakwaan Meminta Penangguhan (Round 2: Prosecution Asks For Timeout)

Meskipun demikian, mereka memutuskan untuk menyiasat Ramli bagi kes yang kononnya melibatkan rasuah berjumlah RM25,000. Tetapi mereka tidak pula menyiasat dua kes pembunuhan yang berkenaan ataupun pegawai polis yang menerima rasuah bagi menutup kedua-dua pembunuhan itu.....

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

Malaysia ADALAH Zimbabwe, kata Zaid

Datuk Zaid Ibrahim memuji pakar undang-undang perlembagaan, Abdul Aziz Bari kerana bersuara tentang kebobrokan dalam kedaulatan undang-undang dan demokrasi di Malaysia. "Tidak ada apa yang akan berubah, kecuali apabila mereka yang sedar bangkit untuk mendedahkan para perosak (yang sedang) memamah dan menghancurkan institusi-institusi nasional dan nilai-nilai demokrasi kita," kata Zaid yang pernah dilantik sebagai menteri undang-undang.

Penganalisis politik, Khoo Kay Peng mengisyaratkan tentang ketidakseimbangan dalam urus tadbir, yang mana Eksekutif mampu memanipulasikan Kehakiman dan Badan Perundangan dengan mudah. Dia tidak terkejut dengan dakwaan bahawa BN melanggar perlembagaan, malah menyatakan bahawa ada banyak contoh di mana dalam membuat keputusan., kerajaan Persekutuan telah melanggar undang-undang tertinggi negara.

Pensyarah sains sosial Universiti Malaya, Noor Sulastry Ahmad mengakui akan situasi itu. "Ini adalah hegemoni politik. Kebanyakan ahli politik, terutama dari parti pemerintah memanipulasi dan memperalatkan (pelbagai) institusi bagi mengekalkan status quo dan kuasa mereka," katanya. Dia memetik pemecatan Tun Salleh Abas sebagai Ketua Hakim Negara pada tahun 1988 sebagai contoh yang akhirnya menghancurkan kebebasan institusi kehakiman.

Inilah yang dilaporkan oleh Malaysiakini pada hari ini. Pendek kata, parti pemerintah memperkudakan sistem undang-undang dan kehakiman bagi tujuan politik. Menurut laporan ini, perkara itu sudah begitu lama berlarutan (http://www.malaysia-today.net/index.php?option=com_content&view=article&id=29207:not-all-judges-are-slime-balls-and-scumbags&catid=22:the-corridors-of-power&Itemid=100085).

Sekarang, mari kita mengingat kembali akan peristiwa yang berlaku sepuluh tahun yang lalu. Sepuluh tahun yang lalu, Anwar Ibrahim menghadapi dua perbicaraan; yang pertama adalah bagi jenayah rasuah dan yang kedua adalah bagi jenayah liwat.

'Bukti' utama dalam kedua-dua perbicaraan tersebut adalah keterangan 'Saksi Bintang’ Pendakwaan. Tiada bukti lain yang diutarakan selain keterangan tunggal ‘si mangsa’.

Tetapi saksi utama pihak Pendakwaan tidak konsisten. Dia sentiasa menukar keterangannya, yang mana keterangannya berubah dari satu perbicaraan ke perbicaraan yang berikutnya. Bahkan, dia akhirnya mengaku sebanyak tiga kali (semasa terikat dengan sumpah) bahawa Anwar Ibrahim tidak pernah meliwatnya.

Malah hakim juga berasa jengkel dengannya. Hakim dengan tiba-tiba berkata bahawa saksi itu tidak dapat dipercayai. "Hari ni dia kata lain, besok dia kata lain," ujar hakim. Namun demikian, dalam penghakiman bertulisnya, hakim mengatakan bahawa saksi boleh jadi tidak konsisten, malah mungkin berbohong, tetapi itu tidak bererti bahawa keterangannya perlu ditolak. Dia mendapati bahawa keterangan saksi itu adalah "sekuat Rock of Gibraltar".

Memang sahlah bahawa hakim itu mendapat ijazah undang-undangnya dari belakang kotak bertih jagung.

Sepuluh tahun kemudian, kita masih dapat menyaksikan perkara yang sama berlaku dalam perbicaraan Rosli Dahlan. Dalam kes ini, ‘Saksi Bintang’ Pendakwaan adalah Timbalan Pendakwaraya, Anthony Kevin Morais - yang juga adalah Timbalan Pengarah Undang-undang dan Pendakwaan SPRM.

Sebenarnya, dua perbicaraan berlangsung pada masa yang hampir sama. Perbicaraan pertama adalah perbicaraan Ramli Yusuff, bekas Pengarah Jabatan Jenayah Komersil. Perbicaraan itu baru sahaja berakhir. Perbicaraan kedua pula adalah perbicaraan Rosli Dahlan, iaitu peguam Ramli sendiri. Perbicaraan ini baru sahaja bermula.

Walau bagaimanapun, meskipun perbicaraan baru sahaja bermula, Pendakwaan sudah pun meminta penangguhan. Nampaknya, sempena Krismas, Kevin Anthony Morais ingin ke London. Mungkinkah dia ingin mencari pangsapuri di Bayswater, iaitu lokasi di mana RPK bersembunyi, sebagaimana yang didakwa oleh akhbar arus perdana?

Sebenarnya, Pendakwaan menghadapi dilema. Nampaknya, 'Saksi Bintang' mereka tidak konsisten. Semasa perbicaraan Ramli, dia mengatakan satu perkara dan semasa perbicaraan Rosli pula, dia menyatakan perkara yang bertentangan.

Ya, kini, Anthony Kevin Morais, seorang Kristian, mahu menangguhkan perbicaraan supaya dia dapat pergi ke London untuk menyambut Krismas. Mungkin dia sedar bahawa dia telah melanggar dua dari Sepuluh Rukun (Ten Commandments), dan oleh itu, dia patut berhenti melakukannya semasa Krismas. Yalah, orang Kristian tidak boleh melakukan perkara yang bertentangan dengan agama mereka semasa Krismas. Realitinya adalah berbohong dan menjadi saksi palsu sudah semestinya adalah perkara yang bertentangan dengan agama Kristian (begitu juga dengan tabiat mengunjungi kelab-kelab gay di London – sedarlah wahai Anthony Kevin Morais).

Akhirnya, kebenaran makin terbongkar. Sebenarnya, Ramli tidak pernah menjadi subjek mana-mana laporan ataupun siasatan rasuah. Bahkan, ketika jenayah itu dikatakan berlaku, Ramli berada di tempat lain.

Dalam pada itu, orang yang membuat dakwaan tersebut adalah seorang penjenayah yang ketika itu ditahan polis. Dia bersetuju untuk memberikan keterangan bahawa dia merasuah beberapa orang pegawai polis dengan tujuan menutup dua kes pembunuhan. Namun begitu, dia tidak pernah menyebut nama Ramli sebagai salah seorang daripada pegawai polis yang terbabit. Malah dia menyebut nama Ramli secara khusus bagi satu kes lain, dan bukannya bagi kes pembunuhan itu.

Meskipun demikian, mereka memutuskan untuk menyiasat Ramli bagi kes yang kononnya melibatkan rasuah berjumlah RM25,000. Tetapi mereka tidak pula menyiasat dua kes pembunuhan yang berkenaan ataupun pegawai polis yang menerima rasuah bagi menutup kedua-dua pembunuhan itu.

Perumpamaannya adalah seperti yang berikut: Seseorang menceroboh masuk ke dalam sebuah rumah, dan merogol dan membunuh seorang wanita. Pada masa yang sama, seorang individu lain yang melalui rumah itu mengambil kesempatan untuk mencuri jam bernilai RM100 milik wanita itu. Selepas itu, anda berusaha bagai nak rak untuk menangkap si pencuri, tetapi langsung tidak kisah tentang si pembunuh. Malah anda tidak pun membuka fail siasatan mengenai pembunuhan itu. Bagi anda, kes kecurian jam RM100 itu lebih penting.

Inilah sebenarnya yang diberitahu kepada mahkamah.

Satu ciri penting kes ini adalah ianya adalah berdasarkan keterangan seorang penjenayah yang ditahan polis, iaitu Moo Sai Chin. Dia bersetuju untuk memberikan keterangan dengan syarat dia dilepaskan lebih awal daripada yang sepatutnya. Jadi, penahanan yang sepatutnya berlanjutan selama setahun berakhir selepas hanya sebulan. Jelaslah bahawa Moo bertindak berdasarkan kepentingan peribadi. Bagi memendekken tempoh penahanannya, dia pasti sanggup berkata apa sahaja, termasuklah mengaku bahawa dia merasuah pegawai polis bagi menutup dua pembunuhan.

Jadi, Moo mengaku terlibat dalam dua pembunuhan. Dia juga mengaku merasuah beberapa orang pegawai polis untuk 'menutup' kes pembunuhan berkenaan. Malah dia menyebut nama mereka dan Ramli bukanlah salah seorang daripadanya. Jadi, mengapakah Ramli pula yang disiasat? Mengapa pembunuhan dan pegawai polis yang menerima rasuah untuk menutup pembunuhan itu tidak disiasat?

Ah, hairan bin ajaib.

Lalu, Anthony Kevin Morais mengatakan bahawa dia melancarkan siasatan terhadap Rosli kerana dia mempunyai 'kaitan' dengan Ramli. Tetapi apakah kaitannya dengan Ramli? Mmm… kedua-duanya mengambil jurusan undang-undang di universiti yang sama. Menurut Anthony Kevin Morais, ini bererti bahawa terdapat kaitan antara mereka berdua. Tambahan pula, Rosli telah bertindak bagi pihak Ramli bagi beberapa urusan perundangan.


Nah, disebabkan inilah Rosli disiasat. Jika inilah logiknya, maka Tan Sri Sanusi Junid juga belajar di sekolah yang sama seperti Anwar Ibrahim. Jadi, seperti Anwar, adakah Sanusi juga perisik Amerika dan alat orang Yahudi, dan sebagainya (seperti kata orang BTN)? Dengan demikian, maka adakah Sanusi juga perlu disiasat kerana meliwat Saiful?

Mereka kini sedar bahawa hujah mereka tentang ‘kaitan’ Rosli dengan Ramli adalah sangat lemah, dan mereka sekarang terpaksa mengubahnya. Jadi, hujah baru mereka adalah bahawa Rosli bukanlah kenalan Ramli, tetapi hanyalah saksi dalam kes Ramli.

Banyak lagi hal-hal aneh yang terjadi semasa perbicaraan. Pokoknya adalah tembelang Anthony Kevin Morais sudah pecah dan dia benar-benar dimalukan di mahkamah. Sekarang, mereka terpaksa mengubah hujah mereka yang tak masuk akal dan begitu bertentangan itu.

Nampaknya, perbicaraan hanya akan bersambung selepas Krismas. Kami ingin mengucapkan selamat menyambut Krismas kepada Anthony Kevin Morais. Oh ya, jangan lupa untuk mengaku dosa-dosa anda. Mana tidaknya, begitu banyak dosa besar yang seharusnya merunsingkan anda.


Artikel Asal: malaysia-today.net

Tiada ulasan: