Relak Minda Dirantau Seberang

Politik Malaysia kini menjadi suatu politik yang amat gila.Penuh keserabutan, berkecelamok.Tiada parti yang tiada bermasaalah,tiada bercakaran.

Adakala elok kita relakkan minda dengan melarikan diri jauh dari manusia manusia gila ini.Carilah sesuatu yang nyaman.Berjalanlah,berjalan menambahkan pengalaman.Meluaskan pandangan dan pemikiran. http://jom lawat tempat orang
Paparan perjalanan lokasi lokasi yang bolih menenangkan fikiran

Catatan Konpirasi

Ucapan Sultan Azlan Shah Tahun 1980 “Walau seberapa banyak sekalipun askar, polis atau pengawal istana digaji untuk melindungi dan menjaga tahta, namun tiada satu pun akan dapat mengatasi kehendak dan aspirasi rakyat jelata. Walau seberapa banyak peluru bedil atau peluru meriam sekalipun digunakan, namun tidak satu pun dapat menyekat kemarahan aspirasi rakyat. Jika kehendak rakyat jelata dimakbulkan Allah, maka (berlakulah) perpindahan takhta dari istana ke muzium seni dan budaya” – Sultan Azlan Shah ketika dianugerahkan Doktor Kehormat Undang-undang, di Majlis Konvokesyen, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang pada 29 Jun 1980Beruk Baca Utusan

Beruk Baca Utusan

Rabu, 2 Disember 2009

Perjanjian Damai Kerajaan Malaysia Dengan PKM-Interview Chin Peng

BERIKUT adalah petikan-petikan menarik daripada sidang akhbar Chin Peng sebaik sahaja selesai majlis menandatangani perjanjian damai di antara Kerajaan Malaysia-Thailand dan PKM, pada 2 Disember 1989:

S: Apakah ada anggota-anggota PKM yang mahu kembali ke Negeri China selepas perletakan senjata ini?

J: Saya kira tak mungkin ada anggota kami yang mahu ke China. Kalau ada pun mungkin seorang dua sahaja. Kami sebagai pemimpin PKM akan menghormati pilihan-pilihan yang akan diambil oleh anggota-anggota kami. Saya tidak dapat memberikan bilangan sekarang berapa ramaikah yang akan bermastautin di Thailand atau hendak pulang ke Malaysia.

S: Saudara bagaimana?

J: Saya mempunyai rancangan saya sendiri. Tetapi saya akan berbincang dengan jawatankuasa pusat parti. Jadi tidak dapatlah saya jawab sekarang. Tetapi saya ingin mengambil peluang ini untuk membetulkan laporan-laporan awal dalam media yang mengambarkan seolah-olah saya akan mengambil bahagian dalam pilihan raya umum akan datang di negeri saya (Malaysia). Itu adalah tidak benar...

S: Adakah saudara akan aktif dalam politik?

J: (Beliau mengambil masa yang panjang untuk menjawab soalan ini...) Saya belum berbincang dengan jawatankuasa pusat secara mendalam berhubung soal ini. Selama setahun lebih kami sibuk dengan perundingan damai ini. Kami tidak mempunyai waktu yang cukup untuk membincangkan rancangan-rancangan akan datang secara terperinci tetapi dalam pengumuman bersama yang dibuat tadi, telah dinyatakan bahawa Kerajaan Malaysia memberi pengakuan bahawa anggota-anggota pasukan bersenjata kami yang akan dibubarkan itu yang terdiri daripada warganegara Malaysia boleh mengambil bahagian secara bebas dalam aktiviti politik di Malaysia dalam rangka Perlembagaan Persekutuan dan Undang-undang Malaysia. Ringkasnya kami akan mentaati undang-undang dan tertakluk kepada undang-undang negara kami.

S: Adakah saudara masih menganut fahaman Marxist-Leninist?

J: Ya...

S: Adakah perjanjian damai ini merupakan satu penyerahan diri kepada angkatan tentera?

J: Tidak. Saya tidak fikir begitu. Segala-galanya mengikut apa yang terkandung dalam pengumuman bersama tadi.

S: Berapa ramaikah anggota PKM sekarang?

J: Yang ada pada saya cuma bilangan anggota bersenjata yang dipimpin oleh kami...jumlahnya dalam 1,100 anggota.

S: Benarkah terdapat dua orang bekas askar Jepun dalam pasukan bersenjata PKM?

J: Ya benar. Ada dua orang dalam unit kami. Dan kami sedang berikhtiar untuk membawa mereka pulang semula ke Jepun.

S: Bagaimana dengan rakyat Singapura? Berapa ramai dalam PKM?

J: Dalam pasukan saya sahaja ada antara 30 hingga 40 orang.

S: Adakah saudara berhasrat bertemu Tunku Abdul Rahman untuk kali yang kedua?

J: Buat masa ini...tiada komen.

S: Mengenai kepimpinan Dr Mahathir Mohamad?

J: Saya menghargai semangat tolak ansurnya dan atas kerana itulah perjanjian damai ini dapat dijayakan.

S: Dengan termeterainya perjanjian damai ini, apakah PKM masih wujud?

J: Kandungan perjanjian ini boleh menjawab soalan itu.

S: Apakah yang saudara lakukan selama ini. Adakah saudara ada mengeluarkan arahan-arahan harian berhubung kegiatan PKM?

J: Tidak. Saya cuma memimpin secara nasihat...dari segi politik...yang besar-besar sahaja.

S: Adakah saudara ingin bertemu kembali dengan ahli keluarga?

J: Sudah tentu...Kami telah terpisah hampir 41 tahun tapi saya belum dapat tentukan bilakah saya dapat berbuat demikian.

Tiada ulasan: